dslreports logo
site
 
    All Forums Hot Topics Gallery
spc

spacer




how-to block ads


Search Topic:
uniqs
18
share rss forum feed

rpnc

join:2011-06-08
Markham, ON
reply to xero9

Re: IPv6 beta

xero9,

The /64 is for the WAN and the /56 is for the LAN. The LAN only needs a /64 so you could have 256 /64 subnets on the LAN. The number after the slash refers to the number of bits that have been given to you out of 128 bits total. So the /56 is 1111:2222:3333:4400::. You can use any values betwen 4400 and 44FF in this example (256 values). You just need the 4400 value. If you were given 2607:f2c0:a0xx:xxxx::/64 and 2607:f2c0:f0xx:xxxx::/56, use 2607:f2c0:a0xx:xxxx::/64 for the WAN and 2607:f2c0:f0xx:xx00::/64 for the LAN. I'm not sure which hardware revision you have but I tried the rev E emulator at D-Link and found that you could go to Advanced > IPv6 and select My IPv6 Connection is PPPoE. You can try PPPoE address mode Dynamic IP, in which case you should get an address from your /64. You can also choose Static IP and select an address from your /64, such as 2607:f2c0:a0xx:xxxx::1. Under LAN IPv6 Address, enter an address from your /56, such as 2607:f2c0:f0xx:xx00::1.


xero9

join:2001-11-29
Ajax, ON

Thanks so much for your help!

The strange thing is, I had TekSavvy's IPv6 set up originally, but now I can't get it to work since using HE.

I did what you said and picked PPPoE (which makes perfect sense to me). If you look at the DIR-615 Rev E simulator, you'll see in LAN IPv6 address setting, there is a 2002::: v6 IP. I tried setting that to the /64 that TekSavvy provided but it won't take. Every time it updates, it resets back to the original value.

I'm not seeing there to put the /56 address either.

Any help would be appreciated!


rpnc

join:2011-06-08
Markham, ON

The LAN IPv6 address setting is where you should put in your /56 even though it says /64. You only need a subset of your /56. Put in a value like "2607:f2c0:f0xx:xx00::1". The ::1 on the end chooses a specific IP address within your /56.


xero9

join:2001-11-29
Ajax, ON

Last question, I swear!

This is starting to make sense..

The only thing I'm confused about is when I set my router to do IPv6 over PPPoE I've discovered TekSavvy is pushing this 6to4 address to me (the 2001:: address). So I've concluded I need to use Static IP as the method. What I don't know is, how do I know what the default gateway address is? Short of guessing..


rpnc

join:2011-06-08
Markham, ON

said by xero9:

Last question, I swear!

This is starting to make sense..

The only thing I'm confused about is when I set my router to do IPv6 over PPPoE I've discovered TekSavvy is pushing this 6to4 address to me (the 2001:: address). So I've concluded I need to use Static IP as the method. What I don't know is, how do I know what the default gateway address is? Short of guessing..

The rev E simulator doesn't have an input field for default gateway. It has an IP address field under PPPoE when you choose PPPoE and static IP. You can put an address from your /64 in there, such as "2607:f2c0:a0xx:xxxx::1". For user name, be sure to use your IPv6 username, such as xxxxx@hsiservice.net.