dslreports logo
site
 
    All Forums Hot Topics Gallery
spc

spacer




how-to block ads


Search Topic:
uniqs
686
share rss forum feed


warlock56
Premium
join:2002-07-31
Arlington, TX

[CallCentric] Touch tone delays or multiple tones on VoIP

I switched to Callcentric a few months back for my home phone. I've been quite satisfied with it, but recently I've noticed that if I call into a number that has phone menus that require me to enter an account number, it never properly detects what I enter.

So let me be specific...if it prompts me for a single entry, like '1' for english or something, that seems to work ok.

It's when I have to enter multiple digits that it doesn't work. One number that I called into would repeat back what I entered. It told me I entered 3 of every number I pressed, which obviously wasn't correct.

So what could be causing this issue? My connection is run through a firewall of which all VoIP traffic has the highest priority.
--
The moment the idea is admitted into society, that property is not as sacred as the laws of God, and that there is not a force of law and public justice to protect it, anarchy and tyranny commence. -John Adams, 1787


Mango
What router are you using?

join:2008-12-25
www.toao.net
kudos:11

1 recommendation

You need to fix the DTMF mode on your adapter. See this article for more details: »www.callcentric.com/faq/8/174



warlock56
Premium
join:2002-07-31
Arlington, TX

Thanks for the article. I went into my Obi100 and specifically set DTMF to RFC2833, so I'll test it later today and see if that fixes it.



warlock56
Premium
join:2002-07-31
Arlington, TX

Ok well I tested it out and still no luck. Originally in the Obi100 under Service Providers, Profile, General, the DTMFMethod is just set to the default value of Auto.

I tried setting it to both RFC2833 and InBand. The only thing that accomplished was taking the tones down from 3 each time I pushed a button to 2. The voice prompts still don't recognize my entry correctly since every time I push a button now it thinks I'm pushing it twice.

CallCentric says they don't support SIPInfo, and G.711u is the only codec I have enabled.

Is there anything else I can try?
--
The moment the idea is admitted into society, that property is not as sacred as the laws of God, and that there is not a force of law and public justice to protect it, anarchy and tyranny commence. -John Adams, 1787



lacibaci

join:2000-04-10
Export, PA
Reviews:
·voip.ms
·Callcentric
·Comcast Business..
·Windstream

1 recommendation

Enable detailed logging in OBi and make sure the correct number is put on wire.
You should see something like this:

Mar 5 19:11:00 192.168.1.55 [SLIC]:Slic#0 OFF HOOK
Mar 5 19:11:00 192.168.1.55 [CPT] --- FXS h/w tone generator (dial)---
Mar 5 19:11:03 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 1 @ 154281580 ms----
Mar 5 19:11:03 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154281730 ms ----
Mar 5 19:11:04 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 2 @ 154282430 ms----
Mar 5 19:11:04 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154282580 ms ----
Mar 5 19:11:05 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 3 @ 154283280 ms----
Mar 5 19:11:05 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154283430 ms ----
Mar 5 19:11:06 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 4 @ 154284200 ms----
Mar 5 19:11:06 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154284360 ms ----
Mar 5 19:11:07 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 5 @ 154285090 ms----
Mar 5 19:11:07 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154285240 ms ----
Mar 5 19:11:11 192.168.1.55 [SLIC]:Slic#0 ONHOOK

(I dialed 1 2 3 4 5 above)



Rob Loxley

@optonline.net
reply to warlock56

said by warlock56:

Is there anything else I can try?

Do as lacibaci suggested.

After that, though, consider that this could also be the telephone itself. Have you tried a different phone?

I've used some older phones that were not good at making DTMF signals.


warlock56
Premium
join:2002-07-31
Arlington, TX
reply to lacibaci

I looked all through the configuration on the device and can't even locate where you are enabling the level of logging. I've never come across it before.



lacibaci

join:2000-04-10
Export, PA
Reviews:
·voip.ms
·Callcentric
·Comcast Business..
·Windstream

Click for full size
Click for full size
There are two pages:

System Management->Device Admin
Voice Services->SP1 Service

This assumes that you have syslog running somewhere.


warlock56
Premium
join:2002-07-31
Arlington, TX

Ok I don't have a syslog server but I have enabled the debug option you showed. Where then are the logs stored so that I can view them?


DBOD

join:2012-10-17

1 recommendation

reply to warlock56

This sounds like a DTMF problem. Callcentric supports inband and out of band DTMF. The inband has always worked well for me since I have a good connection with my ISP but I have tried out of band DTMF and it also works. Start a trouble ticket with Callcentric. They are great about getting back to you quickly and resolving problems like this within a few iterations. Give them a specific number and time where it failed to help the analyze their logs. One time last year they had a carrier that wasn't handling DTMF correctly.



lacibaci

join:2000-04-10
Export, PA
reply to warlock56

You have to have a syslog server for OBi to log debug messages.



warlock56
Premium
join:2002-07-31
Arlington, TX
reply to lacibaci

said by lacibaci:

Enable detailed logging in OBi and make sure the correct number is put on wire.
You should see something like this:

Mar 5 19:11:00 192.168.1.55 [SLIC]:Slic#0 OFF HOOK
Mar 5 19:11:00 192.168.1.55 [CPT] --- FXS h/w tone generator (dial)---
Mar 5 19:11:03 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 1 @ 154281580 ms----
Mar 5 19:11:03 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154281730 ms ----
Mar 5 19:11:04 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 2 @ 154282430 ms----
Mar 5 19:11:04 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154282580 ms ----
Mar 5 19:11:05 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 3 @ 154283280 ms----
Mar 5 19:11:05 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154283430 ms ----
Mar 5 19:11:06 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 4 @ 154284200 ms----
Mar 5 19:11:06 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154284360 ms ----
Mar 5 19:11:07 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF ON (level:1) : 5 @ 154285090 ms----
Mar 5 19:11:07 192.168.1.55 [DSP]: ---- H/W DTMF OFF @ 154285240 ms ----
Mar 5 19:11:11 192.168.1.55 [SLIC]:Slic#0 ONHOOK

(I dialed 1 2 3 4 5 above)

Ok so I managed to get a syslog server running and I captured the output from the device.

I still had InBand selected on the DTMF stuff, and my phone call, along with the keys I pressed during the phone menu, were logged only once just like your entries above.

So should I log a ticket with CallCentric to look into this further?

--
The moment the idea is admitted into society, that property is not as sacred as the laws of God, and that there is not a force of law and public justice to protect it, anarchy and tyranny commence. -John Adams, 1787