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Q. At paragraph 13 of his application, Mr. Klass quoted a news release from Bell 

Canada in which the Bell Mobile TV app was described as a "breakthrough 
wireless data service that offers on-the-go access to more than 40 channels of live 
and on-demand sports, news, entertainment and children's TV programming".  At 
paragraph 5 of its 9 January 2014 answer, Bell Mobility stated that "Bell Mobility's 
Mobile TV service is a broadcasting undertaking which provides a broadcasting 
service not a telecommunication service".  Clarify Bell Mobility's position.  Explain 
the inconsistency in these statements and how a data service that uses the 
Internet is not a telecommunications service. 

 

A. In the press release, the use of the phrase "wireless data service" was not meant to 

convey a legal definition but simply meant to provide a colloquial understanding for a 

press release.  Legally, Mobile TV is a broadcast service for the reasons explained at 

paragraphs 19 and 20 of our 9 January 2014 Answer, and this is also clear from the 

quoted news release which clearly states that it provides access to live and on-demand 

programming.  As noted in Bell Mobility(CRTC)4Apr14-1 Klass we negotiate separate 

broadcast rights with programmers for our mobile broadcast distribution undertaking in 

order to provide Mobile TV to our customers. 

 

Nevertheless, the fact that a service is delivered by means of telecommunications, or 

over a data service which can be counted in megabits, gigabits or megabytes, is not 

determinative as to whether that service is a telecommunications service.  For example, 

the Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) has established in its 

SMPTE 292 standard for transport of uncompressed digital video and audio a standard 

bitrate of 1.485 Gbps.  Broadcast signals are measured in bits and bytes (or in the same 

measures used to quantify "data").  Rather than focus on the use of "data" to determine 

whether a service is a telecommunications or a broadcasting service the Commission 

must instead look at whether the service in question meets the definitions set out in the 

Broadcasting Act.  As described in detail in section 4 of our 9 January 2014 Answer to 

Mr. Klass' application, Mobile TV clearly meets the definitions of a broadcast service.  

Accordingly, it is subject to regulation and the Commission's policies and rulings under 

the Broadcasting Act and not the Telecommunications Act. 
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